BDP Srpske veći za 0,6 odsto

Bez autora
Dec 29 2011

Bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju ove godine realno je veći za 0,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Bruto dodata vrijednost realno je manja u građevinarstvu za 14,7 odsto, poljoprivredi, lovu i šumarstvu za 4,6 odsto, ribarstvu za 3,2, prerađivačkoj industriji za 2,4, ugostiteljstvu za 0,4 i državnoj upravi, odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju za 0,2 odsto. S druge strane, BDP realno je veći u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom i vodom za 26,6 odsto, vađenju ruda i kamena za 25,3, finansijskom posredovanju za 4,4, te saobraćaju i skladištenju i komunalijama za 2,5 odsto. Slične stope rasta zabilježile su Srbija i Hrvatska. U zemljama okruženja zabilježena stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje ove godine u odnosu na isti period 2010. u Makedoniji iznosi 2,3 odsto, u Srbiji i Hrvatskoj 0,7, dok je u Sloveniji zabilježen pad za 0,5 odsto. Prognoze većine relevantnih institucija govore da će BDP RS i BiH u idućem periodu rasti po vrlo skromnim stopama.

BDP Srpske veći za 0,6 odstoBruto domaći proizvod u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju ove godine realno je veći za 0,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Prema podacima Zavoda, bruto dodata vrijednost realno je manja u građevinarstvu za 14,7 odsto, poljoprivredi, lovu i šumarstvu za 4,6 odsto, ribarstvu za 3,2, prerađivačkoj industriji za 2,4, ugostiteljstvu za 0,4 i državnoj upravi, odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju za 0,2 odsto.

S druge strane, BDP realno je veći u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom i vodom za 26,6 odsto, vađenju ruda i kamena za 25,3, finansijskom posredovanju za 4,4, te saobraćaju i skladištenju i komunalijama za 2,5 odsto.

Direktor Zavoda Radmila Čičković rekla je na konferenciji za novinare da su slične stope rasta zabilježile Srbija i Hrvatska.

- U zemljama okruženja zabilježena stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda za treće tromjesečje ove godine u odnosu na isti period 2010. u Makedoniji iznosi 2,3 odsto, u Srbiji i Hrvatskoj 0,7, dok je u Sloveniji zabilježen pad za 0,5 odsto - rekla je Čičkovićeva, prenijele su agencije.

Prognoze većine relevantnih institucija govore da će BDP RS i BiH u idućem periodu rasti po vrlo skromnim stopama.

Član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Miloš Todorović kaže da je 2011. godina pokazala blagi rast koji je ostvaren zahvaljujući isključivo nekolicini grana, prije svih naftnom sektoru, vađenju ruda i kamena.

- Procjenjujemo da će RS ostvariti rast između jedan i dva odsto, a nama je potreban dvocifren rast da bi privreda osjetila neko poboljšanje - istakao je Todorović.

Direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Libor Krkoška rekao je ranije da bi rast BDP-a u BiH u idućoj godini mogao da premaši dva odsto.

Robna razmjena

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, obim spoljnotrgovinske razmjene RS za 11 mjeseci ove godine iznosio je 6,4 milijarde KM, od čega se na izvoz odnosilo 2,3, a na uvoz 4,1 milijarda KM.

Spoljnotrgovinski deficit u ovom periodu iznosio je 1,7 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 57,1 odsto. Izvoz je povećan za 18 odsto u odnosu na prvih 11 mjeseci prošle godine, a uvoz za 12 odsto.

Najviše se izvozilo u Srbiju i Italiju, a najviše uvozilo iz Rusije i Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik